Door onze smartphone ervaren wij constant de verleiding om online te zijn, wat ervoor zorgt dat we veel meer tijd doorbrengen op onze smartphone dan dat we zouden willen. Buiten dat je hierdoor tijd verliest, verlies je ook de kracht om ervan weg te gaan. Je wordt meegesleurd in je online wereld. Het ziet ernaar uit dat dit probleem alleen maar groter wordt bij de toekomstige generaties, waaronder generatie z.

het concept

Met “Pak de Macht: In de nacht” wil ik voor BNNVARA een gebruiksmoment claimen van Gen-Z net voordat zij gaan slapen. Uit het onderzoek is gebleken dat het niet werkt om een harde digitale detox te doen, omdat de tijd die ze daar gedurende de dag mee besparen later op de dag weer wordt ingehaald. Er heerst een duidelijk gevoel van FOMO (fear of missing out) bij deze generatie wanneer zij worden beperkt in hun telefoongebruik. Daarom heb ik gekozen voor een oplossing op het moment waarvan zij de online tijd het meest overbodig vinden. Namelijk net voordat zij gaan slapen. Ze gaan dan naar bed om te slapen, maar door de verleiding van hun smartphone zitten ze soms nog wel meer dan een uur op bijvoorbeeld TikTok en Instagram te scrollen.

Ik heb gekozen voor een hologram, omdat ze dan niet meer op hun telefoon kunnen. Je legt namelijk je telefoon op je nachtkastje met het hologram er op. Vervolgens krijg je een vernieuwende ervaring te zien, die wordt afgesloten met een rustgevende animatie of schapen tellen om in slaap te komen.

instagram story

Via de Insta stories van Tim Hofman (@debroervanroos) kom je in de webapp van Pak de Macht. Hier heb je de keuze om de aflevering te kijken van ‘Pak de Macht: Over je Mobiel’ of ‘Pak de Macht: In de Nacht’. De webapp wordt bediend door middel van Voice. Om het prototype te gebruiken heb je een hologram cube nodig.

webapp

De webapp bevat een voice ervaring voor Pak de Macht. Bekijk dit prototype op een Android toestel of met Google Chrome in je browser. Als je hem in de browser bekijkt moet je je het venster smal maken.

ervaar het prototype

conceptvideo

Privacy Preference Center